Κερδήθηκε η μάχη για την «Ελληνική φέτα»

Flexslider

Mualaf

" });

Motion

» » Κερδήθηκε η μάχη για την «Ελληνική φέτα»


Στην εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, συμφωνήθηκε ότι στη χρήση του όρου φέτα θα υπάρχει ρήτρα "κεκτημένων δικαιωμάτων".
Η Ελλάδα κέρδισε τη «μάχη» για την προστασία της «Ελληνικής φέτας» στην εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στη χρήση του όρου φέτα θα υπάρχει ρήτρα "κεκτημένων δικαιωμάτων".

Η χρήση του όρου θα επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στύλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη
γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος.

Το θέμα είχε θέσει με ένταση η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, στο Κολέγιο των Επιτρόπων πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε έρθει για έγκριση η σύμβαση ΕΕ-Καναδά, που στο αρχικό της κείμενο έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα "φέτα" σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν.

Τη διατύπωση διαπραγματεύτηκε ως σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα απευθείας ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Καναδό πρωθυπουργό Χάρπερ.
Σημειώνεται ότι το θέμα είχε θέσει επίσης στον πρόεδρο Μπαρόζο στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ίδιο προβλέπεται να ισχύσει και για τα άλλα ευρωπαϊκά τυριά Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ.

Η διαπραγμάτευση, που ήταν πολύ δύσκολη, απέδωσε και δημιουργεί καλό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συμφωνιών με τις ΗΠΑ, καθώς και
Ασιατικές χώρες.

Share

You may also like

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply

Feature