Τι θα κάνετε με τις φλούδες φρούτων και λαχανικών

Flexslider

Mualaf

" });

Motion

» » » » » Τι θα κάνετε με τις φλούδες φρούτων και λαχανικών


Σε εποχές κρίσης δεν πρέπει να πετάμε τίποτα. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε απολύτως τίποτα, ακόμα και τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Επειδή θεωρείτε ότι δεν τρώγονται, αυτό δε σημαίνει, ότι δε μπορούν να φανούν χρήσιμα. Αν είστε ακόμα δύσπιστοι, σας προτείνουμε τους καλύτερους τρόπους να χρησιμοποιήσετε όσα μέχρι σήμερα πετούσατε.
Καθαρίζουν, αρωματίζουν και… ομορφαίνουν

Κάποιοι προτιμούν να ξεφλουδίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά τους, ενώ άλλοι προτιμούν να τα καταναλώνουν μαζί με τη φλούδα, γιατί εκεί βρίσκεται μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.

Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, συνήθως δηλώνουν ότι ο λόγος για τον οποίο ξεφλουδίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γιατί στη φλούδα τους «κάθεται» η μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί, επομένως είναι ένας εύκολος τρόπος για να «ξεφορτωθούν» μεγάλο μέρος αυτών. Άλλοι αναφέρουν απλά ότι δεν τους αρέσει η υφή ή η γεύση της φλούδας, ορισμένων φρούτων ή λαχανικών.

Ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σας σε ό,τι αφορά τις φλούδες των εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων και λαχανικών, γεγονός είναι ότι αν δεν τις καταναλώνετε… τρώγοντάς τες, υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τις αξιοποιήσετε.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να φροντίσετε ώστε οι φλούδες των φρούτων και των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσετε με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους, που προτείνει το Mother Nature Network, να είναι από βιολογικές καλλιέργειες.

Οικιακή χρήση

Καθαρίστε λιπαρούς λεκέδες: Προτού βγάλετε από το ντουλάπι τα χημικά, τοξικά καθαριστικά προϊόντα, δοκιμάστε να καθαρίσετε την επιφάνεια που θέλετε με λίγο λεμόνι. Ρίξτε λίγο αλάτι ή μαγειρική σόδα και τρίψτε με στιμμένες λεμονόκουπες. (Μην το δοκιμάσετε σε ευαίσθητες επιφάνειες, όπως μάρμαρα).

Γυαλίστε την καφετιέρα σας: Ρίξτε πάγο, αλάτι και φλούδες από λεμόνι στο άδειο γυάλινο δοχείο της καφετιέρας. Ανακινείστε για μερικά λεπτά και ξεβγάλτε καλά.

Καθαρίστε το βραστήρα: Γεμίστε το δοχείο με νερό και ρίξτε μέσα μερικές φλούδες από λεμόνι. Βάλτε το νερό να βράσει και αφήστε το για μια ώρα. Ξεβγάλτε καλά.

Επίμονοι λεκέδες: Πριν ανοίξετε το ντουλάπι με τα καθαριστικά προϊόντα και πιάσετε στο χέρι σας το πιο αποτελεσματικό (και τοξικό συνήθως) δοκιμάστε λίγο λεμόνι. Ρίξτε λίγες σταγόνες, προσθέστε λίγο αλάτι ή μαγειρική σόδα και τρίψτε το λεκέ με τις φλούδες του λεμονιού. Προσοχή όμως με το τρίψιμο, ειδικά αν πρόκειται για ευαίσθητες επιφάνειες.

Τα κάνει αόρατα: Το παλιό, κλασικό κόλπο θα κάνει τις κούπες του καφέ σας να λαμποκοπούν. Λίγος πάγος, λίγο αλάτι, λίγες φλούδες λεμονιού μέσα στην κούπα και ένα λεπτάκι μετά οι κούπες αστράφτουν.

Καθαρίστε τον βραστήρα σας: Αντί να καθαρίζετε τον βραστήρα σας με χημικά, προσπαθήστε με μία πιο οικολογική μέθοδο, αυτή του λεμονιού. Βράστε νερό, τοποθετήστε μερικές (μέχρι πρότινος άχρηστες) φλούδες λεμονιού και αφήστε το για μία ώρα. Θυμηθείτε να το έχετε βγάλει από την πρίζα, για περισσότερη οικονομία. Ξεπλύνετε καλά και ο βραστήρας σας θα είναι πάλι σαν καινούριος. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το θερμός σας.

Βάψτε τα υφάσματά σας: Αν έχετε βαρεθεί να βλέπετε τα ίδια υφάσματα σπίτι σας (ή αν θέλετε να αλλάξετε λίγο την γκαρνταρόμπα σας) μερικές φλούδες από ρόδι είναι η καλύτερη λύση. Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο (το οποίο δεν βάφει και χωράει όλο το ύφασμα μέσα), γεμίστε το με ζεστό νερό και τις φλούδες του ροδιού. Σιγοβράστε το νερό και τις φλούδες την επόμενη μέρα και στη συνέχεια αφαιρέστε τες. Σιγοβράστε το υπόλοιπο μείγμα για μία ακόμα ώρα και αφήστε το ύφασμα να κρυώσει όλη τη νύχτα. Αφαιρέστε την επόμενη μέρα, ξεπλύνετε με κρύο νερό και είναι έτοιμο. Πριν επιχειρήσετε να βάψετε το αγαπημένο σας ρούχο βέβαια, κάντε μία πρόβα σε ένα παλιό ύφασμα, για κάθε ενδεχόμενο.
Φαγητό

Κάντε σκόνη από ξύσμα εσπεριδοειδών: Αφαιρέστε προσεχτικά την ψίχα και αφήστε τις φλούδες να αφυδατωθούν καλά για τρεις, τέσσερις ημέρες. Στη συνέχεια βάλτε τις στο μπλέντερ και κάντε σκόνη. Φυλάξτε σε ένα καθαρό βάζο. Με αυτή τη σκόνη θα «αρωματίζετε» φαγητά και σαλάτες.

Φτιάξτε αρωματική ζάχαρη: Ανακατέψτε τη σκόνη που φτιάξατε με ζάχαρη, ή τοποθετήστε στο βάζο της ζάχαρης φρέσκες φλούδες από εσπεριδοειδή και αφήστε να βγάλουν τα υγρά και τα έλαιά τους. Στη συνέχεια αφαιρέστε τες από το βάζο.

Φτιάξτε δικό σας λεμονοπίπερο: Ανακατέψτε σκόνη λεμονιού που φτιάξατε μόνοι σας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φτιάξτε σπιτικό ζωμό λαχανικών: Βάλτε να βράσουν οι φλούδες από πατάτες, κρεμμύδια, καρότα και όποια άλλα λαχανικά έχετε χρησιμοποιήσει σε μια συνταγή, για να φτιάξετε το δικό σας ζωμό λαχανικών.

Στο φαγητό


Εκχυλίσματα από εσπεριδοειδή: Λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ είναι ιδανικά για να φτιάξετε τη δική σας αρωματική σκόνη για μαγείρεμα. Αφαιρέστε την ψίχα και αφήστε το υπόλοιπο να στεγνώσει για τρεις ή τέσσερις μέρες. Κατόπιν, βάλτε τη στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει σκόνη. Φυλάξτε τη σε ένα καθαρό βάζο και χρησιμοποιήστε τη για να αρωματίσετε φαγητά, γλυκά ή το …σαλόνι σας. Το μείγμα της σκόνης, που έχετε ήδη φτιάξει μπορείτε να το προσθέσετε στη ζάχαρή σας για να την αρωματίσετε.


Πιπέρι με άρωμα λεμόνι: Ανακατέψτε τη σκόνη (που από ότι καταλάβατε επείγει να τη φτιάξετε, γιατί θα σας λύσει τα χέρια) με φρέσκο πιπέρι και προσθέστε τη στα φαγητά σας για έξτρα γεύση και άρωμα.


Λάδι με εσπεριδοειδή: Κοπανήστε τις φλούδες εσπεριδοειδών (αφαιρέστε την ψίχα πρώτα) σε ένα γουδί και προσθέστε λίγο λάδι. Τοποθετήστε το σε ένα βάζο με περισσότερο λάδι και αφήστε το για έξι ώρες. Μεταφέρετε το μείγμα σε μία καθαρή γυάλα και το αρωματικό σπιτικό σας λάδι είναι έτοιμο.


Τραγανά τσιπς: Ανακατέψτε τις φλούδες από πατάτες με αρκετό χυμό λεμονιού και λάδι μέχρι να καλυφθούν τελείως. Απλώστε έπειτα τις φλούδες από τις πατάτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και μαγειρέψτε στην πιο υψηλή θερμοκρασία του φούρνου σας, για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αλατίστε και απολαύστε τα γευστικά τσιπς, που μόλις φτιάξατε. Θυμηθείτε πρώτα βέβαια, να έχετε πλύνει τις φλούδες αρκετά καλά. Και για όσους ακόμα απορούν, καλό είναι να γνωρίζετε, ότι οι φλούδες από τις πατάτες είναι εκείνες που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά.(Φυσικά φροντίζουμε να το κάνουμε με πατάτες που ξέρουμε πως αναπτύχθηκαν, για να μην φάμε και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν πολλοί)


Χυμός λαχανικών: Βράστε φλούδες από πατάτες, καρότα, κρεμμύδια μαζί με τα κοτσάνια από πράσα, μαϊντανό κλπ και φτιάξτε τον πιο γευστικό χυμό λαχανικών, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας αντί για νερό. Προσθέτει περισσότερη γεύση και είναι πιο υγιεινός.


Μαλακώστε την μαύρη ζάχαρη: Αν κάθε φορά που ανοίγετε το βαζάκι της μαύρης (ή καστανής σας ζάχαρης) «παλεύετε» για μία κουταλιά, τότε μπορείτε να προσθέσετε λίγη φλούδα από λεμόνι, που θα κρατήσει την υγρασία και θα την αρωματίσει.

Ομορφιά

Φτιάξτε scrub απολέπισης με φλούδες από μπανάνα και ζάχαρη: Απλώστε λίγη ζάχαρη στην εσωτερική πλευρά από τις φλούδες μιας μπανάνας και κάντε απαλό μασάζ στο σώμα σας. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Αναζωογονήστε το πρόσωπό σας: Τρίψτε ελαφρά τις φλούδες από ένα πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ στο πρόσωπό σας, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Ενυδάτωση: Τρίψτε απαλά την εσωτερική πλευρά από τη φλούδα ενός αβοκάντο στο πρόσωπό σας για βαθιά ενυδάτωση.

Ανακουφίστε τα μάτια σας: Η μέθοδος με το αγγούρι στα μάτι είναι γνωστή. Πλέον, αντί να χαραμίσετε το αγγούρι, φάτε το, στη θέση του βάλτε φλούδες από πατάτες για 15 λεπτά και πείτε αντίο στα κουρασμένα μάτια.

Share

You may also like

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply

Feature